Elnyert pályázat

A 2018-1.1.1-MKI-2018-00099 számú, „Mikro- és Kisvállalkozások Innovációs Tevékenységének Támogatása” elnevezésű felhívásra sikeresen pályázott az ATGandCo Biotechnológiai Korlátolt Felelősségű Társaság. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hozzájárulásával, az NKFI Alapból összesen 99 491 879 Ft vissza nem térítendő támogatás nyújtásával valósul meg, összesen 134 511 079 Ft összköltségvetéssel. Ennek keretében az ATGandCo Kft. budapesti telephelyén a tervezett kutatómunkához szükséges eszközök beszerzése, reagensek beszerzése és a kutatók bérezése válik lehetségessé. A támogatott projekt címe: „Legyen rózsa tüske (tövis) nélkül”. A vállaltak értelmében ugyanis 2019.01.01-jei kezdéssel 2020.12.31-éig az ATGandCo Kft. kutatói létre fognak hozni tüske nélküli rózsákat.

A rózsa volt az első olyan növény, melyet nem élelmezési, hanem esztétikai célból, minél szebb illetve illatosabb növények előállítása érdekében vontak be a nemesítésbe. A sok száz éves nemesítés eredményeképp a szakemberek több ezer (csak a legismertebb magyar nemesítő, Márk Gergely közel 700) fajtát állítottak elő, melyek szín- és formavilága, s ennek következtében felhasználása rendkívül változatos. Azonban mindegyik fajtának van egy szépséghibája, szárukon kisebb-nagyobb számú tüskét (tévesen tövist) hordoznak, melyek bőrszöveti eredetű felületi képződmények és kellemetlen sebeket okozhatnak a növénnyel dolgozóknak, illetve a vevőknek a rózsa vágott virágként történő használatakor.

A projektben azonosítani szeretnék azokat a géneket, melyek részt vesznek a tüskék fejlődésében, valamint kidolgozni egy olyan hangsúlyozottan NEM GMO technológiát, melynek segítségével a kérdéses gén(ek) elrontható(ak), inaktiválható(ak), ami által a tüske-fejlődés elmarad. Mindezt a legmodernebb genomikai és bioinformatikai módszerekkel valósítják meg.
Legyen tehát rózsa tövis - helyesebben tüske - nélkül!

© 2016 ATG & Co. Biotechnológia Kft.

Please publish modules in offcanvas position.